Ben je niet meer zo tevreden over je huidige zorgverzekering? Vind je hem te duur, of zijn er te vaak kosten die niet door de verzekering worden gedekt? Ben je niet tevreden over de service die de verzekeraar verleent, of wil je gewoon eens ergens anders zien of het beter gaat? Dan zijn er een paar stappen die je moet nemen om je ergens anders te kunnen laten verzekeren.
Let op de deadline!
Overstappen van zorgverzekeraar kan maar op één moment in het jaar: per 1 januari. Je sluit de verzekering namelijk altijd voor een heel kalenderjaar af, waarbij tussentijds opzeggen of overstappen geen optie is. Daarom zie je ook vooral aan het einde van het jaar zoveel reclames van zorgverzekeraars. Bovendien veranderen en dekkingen en premiebedragen van de verzekeringen ieder jaar, en kun je pas een goede keuze maken als je deze kent. Wacht dus tot ongeveer november, wanneer alle nieuwe bedragen bekend zijn, om je zoektocht naar een nieuwe verzekering te starten. En vergeet ook vooral niet om voor 1 januari daadwerkelijk over te stappen, anders zit je gewoon weer een jaar aan je huidige verzekering vast.
Kies de verzekering die bij je past
Ga je een nieuwe zorgverzekering kiezen dan is het vooral belangrijk om te kijken naar wat jij nodig hebt. Iemand anders kan heel tevreden zijn over een verzekering omdat deze zo lekker veel fysiotherapie vergoedt. Kom jij echter nooit bij de fysio, maar ben je wel vaste klant bij de tandarts, dan kan het goed zijn dat een andere verzekering veel beter bij je past. Ga dus vooral uit van je eigen situatie, en kijk naar de dekkingen die verzekeraars bieden voor kosten die jij regelmatig maakt of denkt te gaan maken.
Wat is de hoogte van de premie
Natuurlijk let je ook op de kosten van je verzekering. Een perfecte dekking is fijn, dan hoef je je nooit zorgen te maken over extra kosten, maar als je de premie die bij deze verzekering hoort niet of nauwelijks kan betalen, is het misschien niet de beste optie. Wees realistisch, en kies voor een pakket dat voldoende dekking geeft, en daarnaast betaalbaar is. Vergelijk de prijzen van verschillende aanbieders, want verzekeraars kunnen voor dezelfde pakketten verschillende prijzen hanteren.
Denk tenslotte ook na over je eigen risico. Veel verzekeraars bieden de optie om deze verspreid over het jaar te betalen, om hoge rekeningen te voorkomen. Een slimme keuze als jij het verplichte eigen risico vrijwel altijd opgebruikt. Betaal je te veel, dan krijg je dit netjes terug. Maak jij echter weinig zorgkosten, dan kun je er ook voor kiezen om je eigen risico te verhogen. Maak je dan toch kosten, dan draai je voor een hoger bedrag zelf op. Maar daar staat wel een lager premiebedrag per maand tegenover. Aan jou de keuze!