Zodra je 18 wordt moet je een eigen zorgverzekering afsluiten. Heb je al een tijd een verzekering, dan wil je misschien eens overstappen om te zien of je een betere of voordelige verzekering kunt vinden. Maar wat is nu eigenlijk belangrijk bij het afsluiten van een passende zorgverzekering? Wij zetten de belangrijkste punten hier voor je op een rij, zodat jij precies weet waar je aan moet denken!

Begin bij de juiste basisverzekering

Elke inwoner van Nederland moet wettelijk verplicht een basisverzekering afsluiten. Met een basisverzekering worden de zorgkosten vergoedt wanneer je medische zorg nodig hebt. Heb je geen zorgverzekering, of niet de juiste dekking, dan kunnen de kosten heel hoog oplopen.

Je kunt de basisverzekering afsluiten in verschillende vormen, zoals een naturapolis of een restitutiepolis. Het verschil tussen deze twee is dat je met een naturapolis terecht kunt bij gecontracteerde zorgverleners. Kies je voor een andere zorgverlener, dan betaal je zelf minstens een deel van de zorgkosten. Met een restitutiepolis kun je een eigen zorgaanbieder kiezen en wordt alles vergoedt. Voor een restitutiepolis betaal je wel een hogere premie. 

Houd rekening met het eigen risico

Voor de basisverzekering betaal je altijd een verplicht eigen risico. Het eigen risico is het bedrag wat je zelf moet betalen als je zorgkosten maakt uit de basisverzekering. In 2022 is dit bedrag €385, wat betekent dat de eerste €385 aan zorgkosten die je hebt voor je eigen rekening zijn. Alles wat daarboven komt wordt deels of volledig vergoed door jouw verzekeraar, afhankelijk van jouw polis. 

Tip: door jouw eigen risico te verhogen betaal je minder premie. Dit kan voordelig uitpakken als je geen zorgkosten maakt. Doe je dit wel, dan zul je dus een hoger bedrag zelf moeten betalen. Hou daar dus altijd rekening mee en zorg ervoor dat je genoeg geld achter de hand hebt om eventuele uitgaven door een hoger eigen risico te kunnen bekostigen.

Bepaal of je een aanvullende verzekering nodig hebt 

Het kan zijn dat de standaard dekking uit de basisverzekering niet voldoende is en je extra zorg nodig hebt. Voor dit soort zorgkosten kun je een aanvullende verzekering afsluiten. Denk bijvoorbeeld aan behandelingen bij een fysiotherapeut, alternatieve zorg, of tandzorg. Om dit vergoed te krijgen kun je een aanvullende module afsluiten. 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen