Iedere volwassen Nederlander is verplicht  een zorgverzekering af te sluiten. We hebben het hier over de wettelijk verplichte basisverzekering, waarvan de overheid de dekking bepaalt. Deze is dus bij iedere verzekeraar gelijk, al kan er verschil zijn in de keuzevrijheid van zorgverleners. Hierdoor kunnen ook de premies van de verschillende verzekeringen onderling licht verschillen. Heb je deze basisverzekering afgesloten? Dan ben je wettelijk gezien voldoende verzekerd. Toch kiezen de meeste mensen ervoor  zich daarnaast ook nog aanvullend te laten verzekeren. Is dat ook voor jou verstandig, of heb je aan de basisverzekering voldoende?

Verzekerd naar de fysiotherapeut

De basisverzekering heeft een aardige dekking. Zo worden bezoekjes aan de huisarts altijd vergoed, en ook de meeste kosten die je in een ziekenhuis kunt maken worden gewoon vanuit het basispakket vergoed. Kraamzorg en begeleiding door een verloskundige zijn geregeld, en zo zijn er nog veel meer zorgkosten waar je je niet druk om hoeft te maken. Prettig, want het is niet de bedoeling dat je noodzakelijke zorg gaat vermijden omdat je niet in staat bent om je rekeningen te voldoen.

Om te voorkomen dat de premie te hoog wordt, zijn er echter ook best wat kosten waarvoor je geen beroep kunt doen op de basisverzekering. Zo wordt vanuit de basisverzekering fysiotherapie niet vergoed. Heb je uitsluitend de basisverzekering afgesloten, dan kun je nog steeds gewoon bij de fysio terecht. Je zal echter wel zelf de rekening moeten voldoen. Kom je vrijwel nooit bij een fysiotherapeut, dan kun je ervoor kiezen dit risico te nemen, en de kosten zelf te voldoen. Dat kan op de lange termijn goedkoper zijn dan maandelijks de kosten van je aanvullende verzekering betalen. Lig je echter regelmatig op de behandeltafel, dan ben je vaak voordeliger uit als je wel kiest voor een aanvullende verzekering.

Ook de tandarts wordt niet vergoed

Niet alleen de fysiotherapeut, maar ook de tandarts wordt vanuit de basisverzekering niet vergoed, niet voor volwassenen althans. Hier gelden weer dezelfde regels als bij de fysio. Je kunt nog steeds gewoon naar de tandarts toe, ook als je geen aanvullende (tandarts)verzekering hebt. Je zal dan echter de rekening zelf thuis gestuurd krijgen, en ook zelf moeten voldoen. Maak je, op de periodieke controle na, nooit tandartskosten? Dan kun je voordeliger uit zijn als je je hier niet tegen laat verzekeren. Houd echter wel in je achterhoofd dat tandartsbehandelingen duur zijn, en altijd onverwacht komen. Die wortelkanaalbehandeling wordt er allesbehalve beter van als je achteraf ook nog eens zelf voor de kosten op moet draaien…

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen