Mensen die meer bewegen voor, tijdens of na het werk zijn fitter, zitten vaak beter in hun vel en halen daardoor meer plezier uit hun werk dan mensen die minder bewegen. Daarbij zorgt meer beweging voor een lager ziekteverzuim en een hogere arbeidsproductiviteit. In dit artikel vertellen we je meer over hoe je gezond op het werk kunt zijn en hoe een duurzaam bedrijf daar een actieve rol in kan spelen.

Uit onderzoek van Werken in Beweging blijkt dat het stimuleren van actieve mobiliteit onder werknemers ertoe kan leiden dat zij vaker of meer gaan fietsen of lopen van, naar of tijdens het werk. 

Deze actieve mobiliteit bevordert niet alleen de fysieke en mentale gezondheid van de werknemer, maar ook de arbeidsproductiviteit. Daarnaast zagen de onderzoekers dat het ziekteverzuim flink werd verlaagd bij gezonde werknemers ten opzichte van minder actieve werknemers.

Naast een lunchwandeling kun je er ook voor kiezen om de trap te nemen in plaats van de lift en in plaats van met de auto naar je werk te gaan de fiets te pakken. Op deze manier kan je zowel voor jezelf als je werkgever een hoop geld besparen, zit je beter in je vel én leef je gezonder.

De rol van een duurzaam bedrijf in gezonder leven

Sinds de coronapandemie richten bedrijven zich steeds meer op het hebben van een gezonde werkomgeving. Denk aan zit-stabureau tot sportabonnementen voor nieuwe werknemers. Dit komt mede doordat bedrijven naast het hebben van een gezonde werkomgeving steeds meer beoordeeld worden op hun maatschappelijke bijdrage.

Zo kiezen steeds meer bedrijven om zich aan te melden voor een B Corp-certificaat: een internationale certificering voor winstgedreven bedrijven die een grote, positieve impact hebben op mens en milieu. Bedrijven met dit certificaat zijn wettelijk verplicht om na te denken over de impact van elke beslissing op het niveau van mens en milieu. 

Een goed voorbeeld van een bedrijf dat denkt aan zijn medewerkers is Fairlingo. Dit duurzame vertaalbureau voert ‘betekenisvolle vertalingen’ uit. Zij hebben daarbij budget beschikbaar gesteld om donaties te doen aan klanten. Zo hebben ze afgelopen jaar gedoneerd aan borstkankeronderzoek, humanitaire non-profitorganisaties en een platform voor ouders die hun baby gaan verliezen of hebben verloren. 

Buiten dat het vertaalbureau bijdraagt aan de maatschappij door middel van donaties, helpen zij ook hun eigen werknemers. Zo heeft het vertaalbureau een 7-urige werkdag ingevoerd, zodat werknemers een betere balans hebben tussen werk en privé. Uit eerdere experimenten van Fairlingo kwam namelijk naar voren dat een kortere werkdag voor werknemers de mogelijkheid biedt om een betere balans te zoeken tussen werk en privé. Mensen kunnen bijvoorbeeld meer verbinding zoeken met mensen om hun heen of de natuur. Ook zorgt een kortere werkdag ervoor dat zij meer tijd hebben om zich te vervelen, wat juist bijdraagt aan de creativiteit.

Verder stimuleert Fairlingo medewerkers om een gezonde levensstijl te hanteren. Vertalers die daarbij in de buurt van een van Fairlingo’s locaties wonen kunnen eenvoudig met de fiets, lopend of het openbaar vervoer komen. Samen met de kortere werkdagen zorgt het ervoor dat de CO2-uitstoot van Fairlingo lager is en dat een bijdrage levert aan het herstel van de biodiversiteit. 

Checklist om je eigen vitaliteit te bevorderen 

Vitaliteit gaat over de mate waarin je nu en in de toekomst fit en energiek genoeg bent om te blijven werken. Factoren als motivatie, ontspanning, voldoende beweging en gezond eten en drinken zijn daarin leidend. Ook een goede werk-privébalans heeft een groot aandeel in de vitaliteit. 

Hierbij nog aantal tips om ervoor te zorgen dat je jouw eigen vitaliteit zo goed mogelijk kunt bevorderen:

  • Gezond eten en drinken: Gezond eten en drinken is een onmisbaar onderdeel van je vitaliteit. Als er op je werk geen gezond eten en drinken aanwezig is, zorg dan dat je je eigen gezonde lunch meeneemt of stel het voor bij je leidinggevende.
  • Stimuleer groei: Ook al is niet iedereen even ambitieus, stagnatie in je loopbaan kan verlammend werken. Zorg daarom dat je jezelf steeds weer uitdaagt en nieuwe dingen leert, zodat je geprikkeld blijft. Of zoek een nieuwe uitdaging, waarbij je naast salaris en werkzaamheden ook let op zaken als een B Corp-certificaat. Denk daarbij na over het inkorten van de werkdag, zodat werknemers meer balans kunnen zoeken tussen werk en privé.
  • Voldoende beweging en ontspanning: Kijk hoe je voldoende beweging kan krijgen en dat je niet de hele dag achter je bureau zit. Ook zorgt dit voor genoeg ontspanning, zodat je tot frisse ideeën en nieuwe inspiratie kan komen. Daarnaast zorgt lopend of per fiets naar je werk gaan ervoor dat de CO2-uitstoot drastisch terugloopt en een positieve bijdrage levert aan de biodiversiteit.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen